Followers

28 November 2011

*** Besday AiNuLL***

Assalamualaikum wbt
( ^ _ ^ )

Wah2 .... blog saperrrr la ni...
baru tinggal kejap dah bersawang cam ni skali...huhu..
eh2.......nak kne nih..

Alaaaa ucuk2 uols skalian...jgn la marah2..
Mama Irfan ni bz ngan besday anak Sdara Oden ni....
sbb tu la nak update FB pun x de kesempatan...
Update Blog lg la.....

"Wei jgn bg alasan boleh tak...
Nak seribu daya , tak nak seribu  dalih la.."

emmmm tOl x kan...ish2 anak saper la
sound2 ni huuhu,,
Untuk tidak memanjangkan lagi bebelan
uols ..nah tgOK dulu pic ni..
pastu kte sambung lagi yek hehehehe









13 November 2011

...::: Lafazkan Cintamu :::...


Untuk Baca Click  >>>> SINI

SinOpsis

Mengenali lelaki itu adalah detik-detik terindah dalam hidup Erina. Dalam diam dia menyedari hatinya mula berubah rasa. Cinta pandang pertama itu makin mekar hari demi hari. Namun, di saat dia mula mencium wanginya bunga cinta, di saat itulah dia tahu bahawa lelaki itu telah dimiliki. Sewajarnya... dia tidak akan memburu cinta yang tak pasti!

Lantas, Erina terus memendam rasa, membiarkan cinta yang tak terucap itu tersimpan di lubuk hati. Meskipun di mata lelaki itu telah terpancar selautan cinta, telah terbayang mahligai bahagia, namun dia nekad. Cinta tak semestinya bersatu! Cukuplah sekadar memiliki hati lelaki itu, bukan tubuh badannya. Dia cuba membuang jauh segala rasa yang pernah membuatnya bahagia.



So pengajaran yang kita dapat dalam Novel ini adalah:

Aduhai perempuan..... sampai bila mesti memendam rasa,sedangkan jiwa terus merana? Dengar dan lihatlah dengan mata hati serta akal fikiran, apakah terlalu payah untuk menuturkan kalimah suci itu?. Mencintai dan dicintai bukan satu dosa, malah ia adalh satu firah, anugerah ILLAHI untuk satiap insan. Lantas itu, lafazkanlah cintamu, usah dibiarkan hati terus terluka...

Pengarang


AIDA ADRIANI

.....Sekian....

12 November 2011

..::CONTEST 3 ini 1 with Aini::..


Assalamualaikum....
( ^ _ ^ )

Belek punyer belek...tonyOh punyer tonyoh..
jumpa la plak contest ni..yahoooo....
der la jugak keje Den di pagi yang sepi ini...
chewahhh...

sooo dengan tanpa segan silunyer...den
nak jugak masuk contest ni ....nak jugak..huhuhu
dengan senang hatinye sesape yang 
nak join jom click  >>>>> SINI

Syarat 1 hingga 3 sudah selesai....
kiter pergi kepada syarat seterusnye....adalah kepada
PICTURE
Belek puyer la lamer...pIC ni jek yg ader....

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*
Tadaaaaaaa
hahahahaha

ecem2

Tag 3 Orang kawan....


...:::Semoga Berjaya::..

"MEGA GIVEAWAY BY SYIRA SALLEH & CIKNAD".


Assalamualaikum....
( ^ _ ^ )

Weiiii der GA la...meh le join same2 ngn den ni...
jom rame2 kite serbu... 
Click  >>>> SINI
syarat2 untuk GA ni tak der la peningkan kepala
cuma dia nak Gambar yang paling cute...
meh tgOK la. pic den...

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Tada....

Cute x sayer....

Kepada Cik Nad dan Cik Syira saya dah follow 
korang punyer blog....

Blog yg di tag
2- Sya

Tarikh Tutup 30 November 2011

..::Selamat mencuba::...

SalaM AidiLadha...ParT 3.•●♥ ! (◕‿◕) ♥●•PerOt Lembu

Assalumualaikum ...
( ^ _ ^ )

Adoiiiyaiii....raya kOrban dah berapa minggu berlalu,
tapi den punyer citer lOm2 hbis lagi...jangan bOring, 
jangan risau...jangan la panik...ini N3 last pasal raya KOrban k....
betOl la...tak cayerrrr plak....!!!!!! huhu
Kalau tak percaya belah la dada ku..
tanya lah jantung ku hahhaha..tengOK den dh
melalut sampai Bangladesh daaaaaaa...

 BestFren Den mesti tertunggu N3 ni...sebab dia yang
amek pic2 time raya kOrban ari tuuuu...
Maklumlah den kan der Irfan mesti la susah
nak bergerak kesana kesini....BF den ni anak dia dah BesOr...
Boleh la mintak tOlOng dia...huuhu..


Tapi time kerjakan perOt lembu tu dia la yang paling
bersemangat...mner taknyer dia cakap dia yang nk buat...
tiba masa tak jadi plak...nasib baik der suami
yang sedikit keperihatinan la jugak....
hahahahah mcm2 la BF den sowg ni....


Jom kiter layan2 dOrang kerjakan peroT lembU
yang best tu...


 Sesi penyembelihan lembu.....bosOOOr woooo.
SemOga dirahmati kepada orang2 yang bersedekah 
aminnnn......

Oleh kerana kitOrang pakai baju kurung dan 
susah ngn anak2 (alasan jek sebenarnya) sO...
Dorang la yang jadi mangsa....Ni ler first Time den tGok 
orang cuci perOt lembu...sampai kOyak rabak dikerjakan Oleh Suami BF (baju Merah)
n Baju Hitam tu En.Kubie den ler

 Wah berat jugak kan benda alah ni....
kalau den ngn BF yang buat sampai esOk lom siap lagi...entah2 semua 
ke parit ler....

 Mr.Kubie wak lawak la plak...nak pkai sambOng ekor 
lembu tu tu kt rambOt...der ker patt hahaha..tp
den berkenan tOL r..dia punyer eKor tu...cm dia buat perm plak....
huhuhuhu

 Kerja2 membuang taik lembu sudah selesai....
tengOk kat tepi tu berlambak taik dia..ish..ish.ish..
kUlit dia cikit jek...

 Bezakan sebelom dan selepas.......

Okeylah....
Bye2.....


11 November 2011

Segmen Pertama: Bertaut di Blog Tautan Kasih



1) Komen saya tentang blog :
- Tautan kasih (http://nafiqah823.blogspot.com)
Komen saya mengenai blog ini tak banyak sebab semuanya cantik...sedap mata memandang dan simple jek...tak berat...tapi kalau boleh saya sarankan agar pemilihan fon kene pada tema blog yang pinky....


  - Tutorial TK (http://tutorialtautankasih.blogspot.com)
Komen saya untuk blog ini adalah tentang dia punyer header yang terlalu simple....


2) Tentang Blog saya
Blog saya yang mengisahkan kehidupan hari2 sorang suri rumah...sepenuh masa..


3) URL blog saya
http://abidatun2010.blogspot.com


JOm join sebelum 12/11/2011

..::SEGMEN : AKU ADALAH BLOGGER ::..

Bismillah.....
Wah kali ni N3 segmen lagi...emmm soRi la 
kepada2 member2 yang rindu pada Irfan....kiter bersegmen
dolu....

Segmen kali ni dari CIk Nabila...Segmen : AKU ADALAH BLOGGER
jom kiter ramer2 terjah segmen beliau...click >>>>> SINI

Tarikh Tutup : 12/11/2011
Jam : 7.00 pg

Segmen Miss Nadya :: 100 Follower Ke Bawah


Bismillah
Terima kasih pd cik Nad coz buat segmen ni...
kami budak2 baru belajor ...mmg  sgt2 memerlukan 
pertolongan.follower masih lg kurang dari 100..huhuh...

Kepada kekawan., adik2, kakak2, abg2 jom 
kiter join segmen Kak Nad ...bukan apa untuk mengikat tali persaudaraan
sesama manuasia....So sesaper yang berminat clik >>>>> ;SINI...
.kl x berminat pun buat2 jek
minat pun tak per gak....sbb
anda tak rugi satu sen pun...

Tarik tutup : 30 /11/2011

Ok sebelOn den melalut tak tentu pasal ...den 
Stop sini dulu.....

Wassalam... ( ^ _ ^ )


Bintik2 Merah Setelah Demam......*IRfaN*


Irfan Sayang,,,,
Apa lagi dugaan yang menimpa mu kali ini...
Mama Risau ......Papamu apatah lagi..
Papa ..kl jadi apa2 pdmu...tiade lain 
Mesti mama dipersalhkan...apakan daya papamu
mmg jenis macam tu....mama akan sabar
menghadapi semua dugaan ini...kerana siapa?????....
keranamu Sayang...walau pun sehebat mana sekalipun...
Ribut , taufan yang melanda...
tetap mama akan pertahankan mu sayang...
Kalau la Irfan Faham apa yang mama dan papa 
rasakan..... Mama sayang pd mu sayang...
Lebih dari yang Irfan sayang pd mama + Papa.....


Lepas satu2 dugaan yang mendatang....
apakan daya..kita di dunia ini hanyalh
pinjaman semata2...Akhirat kelak adalah kelak Abadi....
Mama harap IRfan tidak lupakan mama dan Papa...
walaupun Dimana Irfan Berada...
Tapi mama terfikir jugak.....adakah disYurga nnt  kiter
akan disatukan .......jika mama fikirkan hal ini...
rasanye sebak menusuk dihati yang paling dalam.....
Apakan daya mama untuk menentukannya......Takdir yang 
ditentukan-Nya....
Kite hanya merancang Allah yang menentukan segala2nyer....


Sebenarnye kiter ni dh lari jauh dari tajuk ni....
hahha biaselah....pagi2 ni emOsi lebih sikit huhu.....
6 - 9hb Irfan deman panas tak macam biase....
mcam ubat klinik Den bagi....KLinik wakaf la...Klinik Rozikin la...
satu malaysia la....tapi demamnye x kebas2 jugak....dh mkn ubat 
kebas kejap pastu petang datang balik panas tu....aiiiiii main2 plak dia ni....

Last 9hb hari tu deman dia mula nk beransOr pulih.....Alhamdulillah.....
Tapi dugaan lain plak yang datang..10hb kol 6 ptg time 
bOrak2 kat luar den br perasan yang 
dahi Irfan der naik bintik2 merah....


Alamk...."Per ni den tanya ngan Ina"
Ina cakap campak.....

Aduhhhh per lagi ni .....Irfan baru jek nak sembOh ...
datng plak penyakit lain....Ya Allah......Tabahkanlah Hambamu ini
menghadapi segala cubaan mu Ya Allah.....

Belah malam plak den ckp ngn papa...
dia stuju untuk bawak Irfan jumpa pada yang pakar......
Ya Allah sembuhkan lah anakku ..........

Irfan..mama rindu dengan telatah mu yang aktif sgt2 tuu...

Balik Dari umah teros tidur kan Irfan ...
den plak terfikir nk cari informasi pasal penyakit Irfan ni......
Den mmg x leh nak duduk diam jek ..tgOK Irfan dok
menggaru2 bintik2 merah tu......
Alhamdullillah den jumpa Informasi tentang penyakit ni...

ROSELIA INFANTUM, 
Yang disebabkan Oleh Virus dan umumnye menyerang bayi pada umur 6 bulan - 2 tahun..
Gejalanya ialah demam tinggi selama beberapa hari, kemudian timbul bintik2 merah bila demamnye dah kebas.....Sama lah cm Irfan kene ni....Bintik2 merah ne tidaklah gatal dan tak mengganggu bayi...tapi pengaroh lain bayi mungkin akan sedikit merengek, cepat penat, dan hilang selera makan.....

Ubat khusus mmg x der...tapi kene banyk2kan berehat dan minum air yang banyak....
Bintik2 Merah tu akan hilang dengan sendirinye dalam 1 atau 2 hari...( ^ _ ^ )


p/s: Kekawan.....dOakn untuk Irfan yek...semOga Irfan cepat2 sembOh.....Amin....

09 November 2011

Salam AidiladHa Part 2 " Boria"•●♥ ! (◕‿◕) ♥●•

Assalamualaikumm
( ^ _ ^ )

Salam2 semuanyer.......
cerita2 pasal raya Haji loM habis lag....
banyak g lom den citer ni huhu...
x der la sekadar kenang2an di hari tua katakan.....
tapi yang paling penting untuk Irfan jugak...
biar dia Tau macam mna suasana Raya Korban ni....
Al-Maklumlah nnt thn2 mendatang anak2 kiter
nak tau jugak macam mana suasana Raya Korban
10 thn lepas @ 20 thn lepas....

Raya Korban Tahun ni mencatat sejarah
yang tak aku sangka-sangkakan...
yer ler...mane x nyer...Den, kakak Ipor na..ngan Mak Mertua dia..
Boleh pakai baju raya sama ngan den jugak...
adOiyaiii....


Time ni mmg cuak jugak den...
yer la x sangka lak dOrg leh pakai baju
yang sama....nasib baik Ina tak sempat nak jahit....
kalau tak mmg nanya la.....huhu..dh mcm boria jek.....

Tapi per boleh buat kain yang kitorang jahit ni hadiah
sempena nikah Ina kat Kelantan....Kain dia mmg best..
..Ini yg belah Pompuan yang belah lelaki pun Oren jugak...

"Irfan Ngan Ayah Mertua Ina..Oyen..."

Tapi Rugi r..x dpt nak mik gmbOr same 2 time tu...
yer la aku ni kan saper huhuhu......
sbb ini lah pertama kali aku rapat ngan Family org lain...
hehehe...naik segan den dibuatnyer....
yer la mne la tau den ni perangai buruk leh tahan jugak....
takOt jugak dorang tak berkenan.....huhu

Den Gerak p sne "umah mertua Ina" pg2 buta lagi....
dengan tak masak satu haper pun...
yer ler aku mne la masak hahahaha...
cian kt diorg kne p beli roti canai lakk.....
Woooo mmg den tapik spring la..
kat Family Ina...Tq Na..
Coz trima den ngan Family beraya Sesama....huhuh
wawawaw....sedey wooo...

Wokey la...Irfan dh bg signal nk Tido dh....
huhuh sambung next time yekkk..
bye2...



~Apa dah jadi dengan aku~

Kenapa!...Kenapa!...kenapa aku jadi macam ni kenapa ...... entah kenapa hari ini membuatkan aku tak keruan aku x tahu.....perasaan sedih, marah dan bermacam2 lagi perasaan yang timbul dalam diri aku hari ini..yang mencadi mangsa semburan ak...

 saper lagi kalau tak huby aku....huuhu cian kat dia sampai merajuk2 dah tak tahu aku nak pujuk macam mana kadang2 malas aku nk pujuk dia..mengalahkan popuan kalau merajuk...dia punya rajuk nnt buat aku sakit hati dan makin mneyampah pada dia....eeeeee.....mungkin stress pasal excident yang berlaku semalam....hua....abih duit aku kene tipu dek bla..bla..bla.....aku yang bodoh ni percayalah yang apa yang dia janjikan itu......

Walaubagaimana pun tapi kenapa aku harus melempiaskan kemarahan aku pada laki aku sendiri.....huhu cianya nyer kat dia......tapi per bOleh bini kO dah besO kepala agaknyer kOt....

Ya Allah bantukah hambamu ini ya Allah.....

SalaM AidiLadha...ParT 1.•●♥ ! (◕‿◕) ♥●•


Salam..Salam..Aidiladha kepada semua Yg terbaCa N3 ne.....
Aidiladha atau lebih dikenali sebagai RAYA HAJI...
Sesetengah Org cakap....RaYa haji ni Hanyala...
untuk Org2 yg P haji jek....biase la dulu kecIK2 cepat sgt 
terpengarOh cakap ORANG...
sekarang dh besOr bOleh Fikir sendiri ler.....

Tak terkecuali ngan den Satu FAmiLY....
Papa + Mama = Irfan.
Untuk merayakan nyer....Walaupun raya tahun ne agak Berlainan
sikit  samButannyer .......
Kenapa Den Ckap berlainn adalah...
den citer cm ner raya thn2 lepas
ringkas2 dH ler...Malu rrrrrrrrrr....

Raya Haji seBelum ni hanya Lah...
Raya Ngan Pak Mertua....Pg2 bLik sembahyang raya...
amik2 Gambor......salam2 maaf bermaafan...makan2....
Balik Umah pastu TidOr.....hahahaha
Sbb abg dia cOti satu arI jek....tu yg bantai tidOr jek...hehehe
McM2 r laki den ni huhuhu....


RayO Haji Tahun ni ..2011 ni ler.... 
kitOrng dapat kenangan yang berbeda skali....
Terasa sePerti beraya bersama2 keluarga di kamPung..
almaklumlah den ni anak perantau-an.....
kampOng Halaman nunnn jauh disana...
nak balik cuti .....amat2 la pendak.....huhuhu.....
Hanya Menumpang kasih dengaN org yang sudi.....

Tahun ni Tema raya kitorg sme warna Oyen....
Raya Puasa pun Oren...Raya haji pun oYen....
jimaatttttttttttt...........huhuh...
Cuma Papa Jeek yang x sempat nk beLi warna Oren....
dIa bantai jek bajU melaYu yang mNe ada......
cian kt Papa..................



auhjsdabf cshdgfjwshkjfa
adOiii ngantOk nyer................
Ok ler den sambOng next episOd yek..bYe2....

  P/s: Vrooommm2 jom caper nk itok Irfan Jalan2...huhhu

05 November 2011

Pak We, Mak We, N En.Polis



Sepasang Pak We - Mak We tengah memandu di highway Ayer KerOh telah di tahan Polis

Pak We : ada apa masalah encik ?

Polis : anda di dapati memandu melebihi 110km/j
PakWer : mana ada encik, saya cuma pandu dalm 100km/j jer...mungkin meter saya rosak kot...
MakWer : abang tak baik tipu polis tau,....tadikan abang pandu lebih dari 150km/j

Polis : sya juga akan saman encik berkenaan lampu brek encik tidak berfungsi...
Pakwe : Yerker lampu brek saya tak berfungsi ? saya tak perasan encik..minta maaf, nnti saya betolkan..
Makwe : abg,..kan abg dah tau berkenaan lampu tue rosak 2 minggu lepas...saya sendiri beritahu abg.
                  
Polis : saya juga akan saman encik sebab encik tak pakai tali pinggan...
Pakwe : saya baru jer bukak encik....masa encik tahan saya...
Makwer: Abg nie...kan ang tak pernh pakai tali pinggan..tak baik tipu encik ni..

Si pakwer yang tak tahan dengan kerenah makwer dia terus melenting....
Pakwer : diam ler ko. semua ko beritahu polis...ko nak aku kne saman apa?...lurus banggan betul ko...budusss, aku tepok paler ko kang.....

Polis : cik, selalu ker PAKWER marah cik macam nie???
Makwer : tak ler ...dia jarang marah saya...kalau marah pun masa dia ISAP GANJA jer...
 .
p/s: jangan cari makwer mcm ni..hahahaha...

04 November 2011

SahaBat......•●♥ ! (◕‿◕) ♥●•


"SAHABAT,satu nama penuh makna..

ia hadir tika tawa,

ia dtg tika duka..
tiada pd CINTA..
tiada pd LAFAZ..
hanya kejujuran menyulami hati..
hanya keikhlasan menyirami jiwa..
kebaikan dihargai..
kesalahan dimaafi..
andai itu dinamakan SAHABAT..
bajailah ia..
moga kekal abadi selamanya..."



03 November 2011

•●♥ ! (◕‿◕) ♥●• Besday AMY ....



Bismillah....
Tiade kata yang dapat ku ucapkan bila
anak tumbuh sihat walafiat dan ceria...
tiada apa yang lebih gembira melihat anak cergas
seperti anak2 lain....

Gambar kat atas tu, mama ambil semalam
time beday amy anak Roy....
wauuuu....entah macam mane
 mama boleh pakai 1 set Pink cOlor....hahahha
Nsib baik Irfan mama x Pakai kan Pink JUgak..
Kl x MampOs kne Gelak dek Org huhuhu....


"Per tengOK2 der utang ker......gua tengOk 
kecik besor 2 jek mung ni....kang kne debik br tau "
Jgn main2 ngn anak jiran den ni huhuhu.....
Ganas x muke dier....
huhuh....


Waghh2.... keluarga bahagia...naaaaaa....knp anak dara hang..
ngan anak bujang hang tu ketat jek muke huhuhu...


haaaaa...ni ler aMY..empunyer besday party ni.....
Cute x kek dier cm tuan dia jugak kan.....


Geng2 Seluang Smua p...nk sebut nama2 ramai norrrr...
Tp kl geng Seluang serbu umah korang gerenti ponuh lerrrrrr...
lain ler kl umah kOrang banglo la..umah 300k ka..400k ka....
huhuh..ini nk citer pasal umah ka...pasal besday si Amy ni....

Emmm mak dia cuma jemPut geng kitorang jek..
sbb kl ajak Org lain nnt x muat lak...hiihuhuhu...perli la tu...huhuh..
Menu nnyer simple jek tp..bleh la nk buat perot den ni kenyang....
Kek dia pun lawO lorrr.....
nnt Besday IRfan kiter Mintk sPOnser
kek ngan Mama Ina yek..huhuh

Wassalam

02 November 2011

** Laki maki hamun bini sendiri ***

Adoiyaaiiii.....ini  der la sikit N3 yang aku nak kongsi ....
baru2 ni aku der test sorg mamak ni (laki aku r)
sajer jer nk test dia melayan ker x?...
adoiiii aku plak yg dia maki hamunnnnn...
kuang2 saper suruh nk test2 plak..
padam muka aku kan...
sampai skrg dia x tau yg dia maki tu bini dia..
hahahha nnt la raya tahun depan
aku mintk maaf ngn dia huhuhuuhuh......

Hawa : hai syg..ngh wat per tu..
Adam : Atuk lu syg umur aku dh 76 tahun

Hawa: hai atok pun pandai hntr sms ka?
Adam : Babi nk apa

Hawa : wau ksrnye bhs...takooottttttttttttt
Adam : Lu kt mana wa nk pecah kn kepala lu.

Hawa: hai x baik2 lor..nk main pecah2 ni..mak kiter ckp nnt tuhan marah tau
Adam : Nenek kau biji tk potong babi punya org anak luar nikah.Lu jgn mesej wa lagi nanti wa potong leher lu kasi mampus.

Hawa:  potong ler kl brani..hahahahahaha
Adam : Mai cbai lu dtg j.B. La wa cucuk tekuk lu sumurai wa dh lama tk hisap darah ma.

Hawa : ????????????//
Adam : Puki mak lu wa nk korek mata lu babi  

Tak sangka laki aku pandai bahasa2
kasar cm ni..takot plak rasenyer.....
nasib baik lerrr sepanjang 4 tahun nikah ni...
dia x der guna bahasa2 yg x senonoh ni..
eeeeeeeeeeeeeeeee..nauzubillah....

30 October 2011

**** Final Piala Malaysia Cup 2011 ****

Waooooo saat2 yang  yang ditunggu2 mama nak tgOk bOla Terengganu Vs Negeri Sembilan...

Venue : Stadium Shah Alam
Date : 29 October 2011
Time : 8.45 PM..

Biasenyer papa bwk kiter ngeteh kalau tengOk bOla siap
booking table awal2 lg..
Tapi kali ni papa p tgok ngn member2 dia...aduhh
cian kt kiterkan syg.huhu...tp jgn isau malam ni kiter p terjah umah 
jiran kiter kak Ma....waghhhh wahggg....

Emmm nak bawak per ek....tak kan lah bawak tangak
kosong jer kot..aduhhh..
*
*
*
*
*
*
*
jeng..jeng...jenggggg

jom kiter mkn limau sambil tgOk bOla yuk.....

Disini mama mau ambil kesempatan untuk memberikan sedikit sokongan kepada 
pemain2 bola Terengganu semoga dapat menggalas piala Malaysia 
buat kali ini aminnnnn....

Walaupun banyak halangan yang terpaksa diharungi oleh 
penyokong2 ..yang terpaksa menghadapi harga tiket yang 
agak mahal..RM 50 wooooooo...

Kalau main kat Stadium Bukit Jalil tak per la gak..ini padang 
pun yang tak seberapaFAM tetap meletakkan harga yang 
boleh membebankan rakyat2 terutamanyer penyokong2 yang 
setia bola sepak tanah air...dalam TV bukan main lagi iklan...
kalau x der penyokong x der la pemain bola sepak....
eeeeeeeee...

Last Sekali Der pantun silkit:

Kelantan telah di kafankan,
Selangor telah dikebumikan,
negeri 9 bakal menjadi arwah,
HIDUP TERENGGANU.....
PETEH GANU PETEH....

27 October 2011

** Risiko Baby Tidur Meniarap.?????

Bismillah......

Alhamdulillah sampai saat ini mama masih boleh peluk, cium Irfan 24 jam...nak tau kenapa...???? sebab mama still belom dapat keje dan mama boleh jaga Irfan sampai bila2pun yang mama suka laaaa..huhuhuh .... 

Mama nak keje pun cam tak der nafsu plak..yer la cm ner nk der nafsu?>.......tinggalkan anak kesayangan kat orang lain.....aduyaii berat hati weii, yer la perangai anak bujang mama sowang ni lain cikit.... dia punyer tidur bukan main lah susah..... entah keturunan mane dia ikut pun mama tak tau la.... tapii......... kalau angin dia baik ader gak senang dia tidur..... kih kih kih...

Dekesempatan yang ader ni mama kene gunakan dengan sebaik2 yang mungkin tol tak..tak betol pun buat2 betol jer r....hehehe..sebenarnyer mama nk citer pasal cara anak mama tidur ni...suka sangat tidur meniarap...bukan mama tak tau besoor risiko baby2 yang tidur meniarap nie...

Anyway, article ni mama kopipes dari blog ^_^ : www.buatmuanakku.blogspot.com


Apa itu SIDS (Sudden Infant Death Syndrome)?
SIDS adalah kematian secara tiba-tiba, untuk bayi yang berumur kurang dari setahun, yang tak dapat dijelaskan selain dari siasatan secara mendalam...Maksudnya, baby memang nampak sihat je sebelum ni dan tidak menunjukkan sebarang simptom penyakit.

Apa pula `Stomach Sleeping`?
`Stomach Sleeping` ni bahasa inggeris..Bahasa mudahnya, bayi yang tidur dalam keadaan MENIARAP..

Apa kaitan SIDS dan `Stomach Sleeping`?
Membiarkan baby tidur meniarap akan meningkatkan risiko SIDS..Memang ada pelbagai lagi faktor yang menyebabkan SIDS seperti bayi pra-matang, bayi yang lahir tak cukup berat, bayi yang terdedah kepada asap rokok, tetapi `TIDUR MENIARAP` adalah faktor utama penyebab SIDS...Melalui penyelidikan yang telah dilakukan oleh ramai penyeledik, bayi yang tidur meniarap, lebih ramai yang kena SIDS berbanding bayi yang tidur terlentang atau mengiring...Ibu-ibu boleh baca research yang dilakukan mengenainya disini. (klik disini)

Kenapa tak boleh beri baby kita tidur meniarap?
  1. Baby adalah `abdominal breather`, iaitu bernafas dengan bantuan otot abdomen...Bayangkan bila kita beri baby tidur meniarap, maka, ia akan menyukarkannya untuk bernafas...
  2. Bila baby tidur meniarap, udara yang dihembuskannya (karbon dioksida) akan berkumpul..Membentuk seperti poket udara di keliling mulut baby...Terutamanya bila baby tidur di atas tilam yang lembut, selimut dan dikelilingi oleh `soft toys`... Jadi karbon dioksida yang berkumpul itu akan disedut kembali oleh baby...Menyebabkan, kadar oksigen dalam darah menurun...Untuk pengetahuan semua, ketidakmatangan sistem pernafasan baby menyukarkannya untuk adapt dengan jayanya terhadap poket karbon dioksida yang membentuk itu...atau apa-apa saja yang halang baby dari bernafas..Macam orang dewasa, bila terjadi situasi begitu, automatik kita akan ada coping mechanism..Terlentang ke...Ubah posisi ke...Walaupun dalam keadaan tidur..TETAPI BABY TIDAK BEGITU...
  3. Tidur meniarap memberi tekanan pada rahang baby menyempitkan salur pernafasan, lalu menyukarkan baby bernafas..
Mitos dan Fakta tentang tidur meniarap...
  1. Mitos: Bayi akan tersedak susu kalau muntah...Fakta: Mengikut AAP (American Academic of Pediatrics)..Bayi yang lahir cukup bulan dan sihat tidak akan tersedak susu mahupun dengan air liur yang berkumpul jika tidur terlentang...Boleh rujuk di sini ye..(klik disini)
  2. Mitos: Bayi tidur lena...Memang tak dinafikan tentang ini...Fakta: Banyak lagi cara yang boleh dilakukan supaya bayi tidur lena..Contohnya, iringkan bayi, malapkan lampu...Alihkan segala gangguan yang ada seperti perlahankan TV, radio dan etc..
  3. Mitos: Elak perut kembung..Fakta: InsyaAllah, kalau breastfeed baby, kemungkinan untuk kembung itu amatlah tipis..Untuk yang masih belum berpeluang Bf baby, anda boleh pastikan baby tak kembung dengan burp baby..atau beri susu yang sesuai dengannya...
Jadi, macam mana ye kalau baby saya nak tidur meniarap juga?
Boleh, bukan tak boleh langsung tau..Bila baby dah boleh meniarap dan terlentang semula, biasanya dalam umur 4-7 bulan ,mereka tidak akan stay tidur terlentang sepanjang malam...Waktu ini, tidak mengapa jika membiarkan mereka memilih posisi yang mereka inginkan..Bukan yang kita inginkan tau..Maksudnya, bukan dengan sengaja, kita yang letak baby kita tidur meniarap...

sO, Bila mama baca article ni, x der la mama risau lagi kalau Irfan nak tidur meniarap lagi...kalau itu kemauan anakku sendiri..huhuhuh

ok ler mama stop N3 kt sini dlu..jumpa nnt..muah2..

Wassalam...


26 October 2011

** Syukurlah ......Punyer pasangan hidup..•●♥ ! (◕‿◕) ♥●•


Bismillah.... :)

...bersyukurlah...
bila anda buka mata,pasangan anda masih ada disisi anda
...bersyukurlah...
bila anda lapar,pasangan anda masih ada menyediakan juadah buat anda
...bersyukurlah......
bila anda kesepian,pasangan anda menceriakan hidup anda
....bersyukurlah...
bila anda tiada teman untuk bicara,pasangan anda tidak pernah menghampakan anda
dan bersyukurlah anda..
kerana anda tergolong dalam orang yang ada pasangan..
bila pasangan anda tiba2 hilang dimana anda buat selamanya..adakah anda mampu mengulangi apa yang telah berlaku?

P/S: sayangilah pasangan anda seadanya.
(maafkan dia setiap masa) kerana pasangan anda adalah jodoh terbaik buat anda.



25 October 2011

Resepi Untuk anakku Irfan.......

Bismillah...

Alhamdulillah bulan ni Irfan genap 7 bulan cepat betol masa berlalu kan....dari besor tapak angan sampai la sekarang kalau Irfan baring atas riba mesti kakinyer dh terjuntai kebawah...ish2...cepat betol anak mama ni besor....

Skrg aku ngh pening, apa makanan yang terbaik untuk Irfan....bila aku buatkan bubur ker apa dia x nk makan...tapi yang paling tepat aku nk cari makanan yang menepati selera sikecil.....aduh bukan main lg kan irfan memilih makanan....huhuhu

Tapi der satu blog ni...banyak menyediakan resepi2 untuk baby... harap2 adalah 1 2 resepi yang Irfan suka....
JOm kiter terjah


Sila clik--SINI :)

•●♥ ! (◕‿◕) ♥●• Hernia part 2....

Bismillah.....

Setelah tarikh semakin hampir  5 Oct 2011 dengupan jantung mam semakin kuat....  macam2 bermain dalam kepala otak... selamat ker dia... tiade masalah kah nanti... hanya mama dan papa yang akan menghadapi segala kemungkinan yang jadi.... ohhhhh  Tuhan selamatkan lah anak ku... 

Kalau boleh biar lah sakit tu berpindah pada aku ...tak sanggup aku melihat anak ku di sakiti demikian rupa..... papa banyak memberi sokongan pd ku...Terima kasih Tuhan memberikan aku suami yang begitu berpengertian sekali....

Atas arahan daripada pakar bedah Irfan iaitu Dr Ronald..kami di syorkan masuk wad untuk di beri perhatian rapi sebelum menjalani pembedahan Hernia nanti....4 Oct 2011 mam dihantar oleh mak saudara Irfan mama Ema ker Hospital dia temankan mama sampai papa balik dari keje kol 2 petang....Tq mama Ema....

Mama kt sane 3 hari 2 malam... korang kl org Johor mesti tau keadaan wad di hospital Aminah peggghhh..korang buat2 tau jer lah...hehehe..



OK kiter smbung lain kali lak...

•●♥ ! (◕‿◕) ♥●•Ber FB dimalam Hari***

Bismillah
* Pic Irfan wat pengubat rindu **

Irfan dh tidur....papa pun dh tidur mama amik kesempatan ni untuk selak2 gOsip kat fb....maklumlah member2 semua der FB.... kl nk hrpkan dorg kol kiter tanyer kabor jwbnyer kucing kt umah den ni tumbuh tanduk ler jwbyer......

Tapi tak per la...yg penting den tau dorg still lg ingt kat den...huhu terharu beb...banyak benda yang aku aku baca....der yang nak kawin...der yang nk branak der jugak yang tengah sakit..aduh kesian aku....

Walaupun kiter tak dpt bantu dorg byk...sekurang2nyer kiter boleh berkongsi suka n duka dorng....

20 October 2011

* Hantar Pengantin ke Kelantan *

Bismillah.....

Dikesempatan yang ada ni aku nk citer pasal Mama+Papa+Irfan balik kelantan buat pertama kalinyer anak mama menjejak kaki ke Kelantan dalam usia 4 bulan....aku tak dapat bayangkan kalau jadi paper kat anak aku sowg ni.....yer la dok dalam kete berbelas2 jam....takut gak dia paper  ker....

Tapi alhamdulillah semuanye berjalan dengan lancar....sepanjang perjalanan kami, Irfan banyak pd tidur jek..bangun pun untuk susu..biase la kan kete terhuyung-hayang cam dalam buai gamaknyer.....hhuhuhu irfan2..

Oh yer...persiapan untuk Irfan jalan jauh memang aku teliti btol2 sbb tengah2 hutan nanti mne nk cr brg2 dia...senarai2nye adalah:-

~ Tilam + Bantal 
~ Susu + nestum + air panas + sejuk
~ Diapers kasi lebih sikit
~ Baju + Seluar mesti kene banyak sbb mne der tempat nak cuci...
~ Alatan mandian
~  First Aid 
~ Ubat2 kot2 dia demam
~  Barang2 permainan

* Kalau boleh semua aku nak bwk ler....hehhe

Kami konvo 2 kete jek...sebagai pemandu arah kepada bakal pengantin kami banyak berhati2...penat jek berhenti ,,lapor jek berhenti ,,,boleh dikatakan setiap 2 jam kitorg akn berhenti.....penat woooo..nak2 jalan jauh bwk budak kecik ni...tp yang paling utama adalah kite bwk bakal pengantin ( darah manis woooo ).....

Gerak kol 5.00 pg sampai kelantan dah kol 5.00 ptg..perghhh 12 jam .....sakit pinggan jgn jwb r...cm nk patah jek.....Tapi aper pun TQ kepada pasangan pengantin Na & EpOL sanggup belanjer ktorang....Semoga berbahagia ke akhir hayat jgn gadoh2 tau....


*tema Orange belah pengantin lelaki*

* Pic kedua2 belah pihak*


Papa+Irfan Smpat Posing kt Pantai Sri Tujuh sebelom balik JB